Skip to the main content.
Ota yhteyttä Avoimet työpaikat

1 minuutin lukuaika

Ulkoista! Vapautat resursseja ja saat lisäarvoa

Featured Image

Yritykset heräävät rekrytointitarpeeseensa usein vasta silloin, kun tarve on jo hyvin konkreettinen ja uusi osaaja haluttaisiin taloon mahdollisimman pian. 

 

HelmiTalkin kuudennessa jaksossa asiakkaamme LeasePlanin henkilöstöjohtaja Kirsi Aropaltio jakaa ajatuksiaan rekrytoinnin ulkoistamisesta ja sen ympärille rakennetuista kumppanuuksista.

"LeasePlanilla lähdettiin liikkeelle pohtimalla, mitä rekrytointeja meidän on järkevää toteuttaa itse ja mitä kannattaisi ulkoistaa", Kirsi kertoo.

Rekrytointi on muuttanut muotoaan merkittävästi siitä, millaisena se on tunnettu esimerkiksi viisi tai kymmenen vuotta sitten. Rekrytointipäätöksiä tehdessä on osattava nähdä, riittääkö yrityksen sisäinen osaaminen toteuttamaan rekrytointia yhtä tehokkaasti ja hakijaystävällisesti kuin mahdollista kumppania hyödyntämällä.

Tämän päivän työmarkkinoilla huippuosaajat löydetään usein suorahaulla. Jopa 80 prosenttia Helmitehtaan työllistämistä hakijoista on tavoitettu suorahaun avulla.

"Rekrytointeja ulkoistaessaan on tärkeää valita toimija, joka on valmis tekemään suorahakua osana jokaista rekrytointia  – ei siis pelkästään johtorekryissä", Kirsi summaa.

Kumppanuus on yhteinen kehittymispolku

Ulkoisen rekrytointikumppanin hyödyntäminen tarjoaa yritykselle näkemyksiä rekrytointiin laatikon ulkopuolelta.

"Haluan tehdä töitä aina sellaisen kumppanin kanssa, joka haastaa omaa ajatteluani", Kirsi kertoo.

Rekrytoinnin ulkoistamisessa olennaista on, että asiakasyritys ja rekrytointikumppani istuvat samalla puolella pöytää ja arvioivat kokonaisuutta yhdessä. Haastaminen puolin ja toisin on hyvässä kumppanuussuhteessa tärkeää. Rekrytointikumppanin tehtävä ei ole yrittää myydä työnhakijaa asiakkaalle, vaan tuoda oma ammattitaitonsa asiakkaan päätöksenteon tueksi.

”Kumppanuus on parhaimmillaan yhteinen kehittymispolku”, kiteyttää Kirsi.

LeasePlanille Helmitehtaan rekrytointipalveluiden hyödyntäminen on tarjonnut ajan säästämisen rekrytointiprosessin tehostamisen lisäksi erityisesti asiantuntevan osaamisen suorahausta ja oikeanlaisten hakijaprofiilien löytämisestä. Tärkeiksi arvoiksi kumppanuudessa Kirsi nostaa lupausten pitämisen, aikatauluissa pysymisen, avoimen kommunikaation myös haastavissa tilanteissa sekä hakijakokemuksen tärkeyden.

”On tärkeää, että rekrytointikumppani pitää hakijoista hyvää huolta koko rekrytointiprosessin ajan, ja että jokainen hakija kokee itsensä arvostetuksi”, Kirsi kiittelee.

Avoimuus taklaa ikäviä yllätyksiä

Yksikään kumppanuus ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Kirsi muistuttaa, että yrityksen on syytä ottaa huomioon myös ne seikat, joista he luopuvat käyttäessään ulkoista rekrytointikumppania.

”Menetämme hienoja mahdollisuuksia kasvattaa omaa verkostoamme, kun ulkoinen kumppani hoitaa keskustelut mahdollisten tulevien työntekijöidemme kanssa, jotka eivät etene meille asti haastatteluihin.”

Ennen prosessiin ryhtymistä Kirsi kehottaakin tarkastelemaan kokonaiskuvaa ja pohtimaan, mikä toimintatapa palvelee yrityksen tilannetta parhaiten.

Kun yhteinen sävel rekrytointikumppanin ja yrityksen välillä on löytynyt, ylitsepääsemättömiä ongelmia ei pitäisi ilmetä. Avoin kommunikaatio on toimivan kumppanuussuhteen perusta – haastavistakin tilanteista pitää pystyä keskustelemaan avoimesti ja antamaan molemmin puolin rakentavaa palautetta. Vain näin kumppanuussuhde kehittyy ja syvenee.

Parhaimmillaan rekrytoinnin ulkoistaminen kumppanille vapauttaa yrityksessä aikaa ja resursseja, tehostaa prosessia ja jättää yrityksestä positiivisen kuvan myös niille hakijoille, joita ei palkattu tehtävään.

Lopuksi Kirsi haluaa muistuttaa, että vaikka kumppanin käytössä säästääkin paljon aikaa, pitää asiakasyritykseltä itseltään löytyä aikaa vähintään rekrytointiprosessin loppupään päätökseen viemiselle. Vain näin rekrytoinnit hoidetaan onnistuneesti maaliin.

Katso HelmiTalkin kuudes jakso Helmitehtaan YouTube-kanavalta!

Kurkistus laatikon ulkopuolelle

Kurkistus laatikon ulkopuolelle

Kuuluisimpia kliseitä niin työelämässä kuin arjessa ovat luovien ratkaisujen etsiminen laatikon ulkopuolelta, kirjoittaa Helmitehtaan Talent...

Lue lisää
Voittavien tiimien rakentaja

Voittavien tiimien rakentaja

Helmitehdas esittelee säännöllisesti eri alojen ammattilaisia, jotka ovat valmiita tarttumaan uusiin haasteisiin työelämässä. Tämänkertaisen...

Lue lisää
Näin hurmaat työnhakijan

Näin hurmaat työnhakijan

Työpaikkailmoituksien kuluneimmat kliseet ja sanankäänteet ovat muodostuneet asiantuntijoiden ja työnhakijoiden keskuudessa jo melkoiseksi vitsiksi....

Lue lisää