Skip to the main content.
Ota yhteyttä Avoimet työpaikat

1 minuutin lukuaika

Muutakin kuin kliseisiä korulauseita

Featured Image

Vastuullinen rekrytointi on muutakin kuin joukko kliseisiä arvoja lueteltuna yhdessä pötkössä. Miltä kuulostaa tulla kohdatuksi yhdenvertaisena hakijana osana läpinäkyvää rekrytointiprosessia? Aika hyvältä, eikö.

Vastuullisuus on nykypäivän trendisana – myös rekrytoinneissa. Ei ole liioiteltua sanoa, että monet työnhakijat pitävät yhtenä valintaperusteenaan uutta työpaikkaa valitessaan työnantajan kykyä toimia vastuullisesti rekrytointiprosessin edetessä. Rekrytoinnin aikana esiin nousseet epäkohdat ja selkeät varoitusmerkit eivät jää tiedostavalta hakijalta huomiotta. 

Rekrytoinneilla vaikutetaan niin yritysten kuin työnhakijoiden tulevaisuuteen. Jokainen rekrytointeja tekevä taho kantaa harteillaan suuren vastuun viittaa, oli kyseessä sitten sisäinen tai ulkoistettu rekrytointiprosessi. Siksi vastuullisuutta on tärkeää tarkastella monesta eri näkökulmasta. Ennen kaikkea se on tärkeää ottaa vakavasti.

Mutta mitä ihmettä vastuullinen rekrytointi sitten tarkoittaa? Ja miten jokainen yritys voi parantaa omaa vastuullisuuttaan rekrytointeja tehdessään?

Vastuullinen rekrytointi on tekoja

Jokainen yritys kykenee toistamaan kauniita korulauseita vastuullisen rekrytoinnin takana. Jotta vastuullisuutta voidaan elää todeksi rekrytointiprosessin eri vaiheissa, on yrityksen tärkeää tarkastella omia arvojaan, toimintatapojaan ja strategiaansa. 

Meillä Helmitehtaalla vastuullinen rekrytointi nousee aidoista teoista, joiden takana voimme seistä rekrytoinnista toiseen. Samalla se on myös omien virheidensä myöntämistä: jos jokin asia menee pieleen, pystytään omia toimintatapoja tarkastelemaan kriittisesti ja oppia tilanteista yhdessä asiakasyrityksen kanssa.

 1. YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO
  Rekrytointi on parhaimmillaan ihmisten kuuntelua ja ymmärtämistä. Vastuullisessa rekrytoinnissa jokainen hakija asetetaan yhdenvertaiseen asemaan, eikä ketään syrjitä ikään, sukupuoleen, taustaan tai muuhun piirteeseen katsomatta. Inhimillisyys korostuu kaikessa tekemisessä, sillä rekrytointi on monelle omaan elämään isosti vaikuttava tekijä.

 2. VERTAILUKELPOISUUS
  Jotta hakijoita voi kohdella rekrytointiprosesseissa yhdenvertaisesti, on taattava jokaisen haastattelutilanteen vertailukelpoisuus. Haastattelutilanteiden tulee siis olla toisiinsa verrattavia, jotta päätöksiä on mahdollista perustella niin asiakkaan kuin työtä hakeneen asiantuntijan suuntaan.
 3. LÄPINÄKYVYYS
  Vastuullinen rekrytointiprosessi on läpinäkyvä niin aikataulujensa kuin palkkausperusteidensa osalta. Jos "ei kiitos" -vastauksen saanut kandidaatti kysyy syitä päätökselle, pitää rekrytointia suorittaneen toimijan kyetä perustelemaan päätöksensä rehdisti ja tosiasioihin nojaten. 
 4. AVOIMUUS JA REHELLISYYS
  Rekrytointia suorittavan tahon on oltava täysin rehellinen niin työnhakijoiden kuin työnantajien suuntaan. Haasteista ja epäselvistä tilanteista on puhuttava rehellisesti silloin, kun niitä kohdataan, sillä vain siten kumpikin osapuoli voi luottaa löytävänsä itselleen sopivan matchin tilanteeseensa peilaten. Epärehellisyys tai asioiden piilottelu kostautuu aina tulevaisuudessa.
 5. TIETOSUOJA
  Vaikka tietosuoja ja henkilötietolait kuulostavat kuivilta seikoilta, ovat ne sitäkin tärkeämpi osa rekrytointiprosesseja. Rekrytointi sisältää aina paljon henkilötietojen käsittelyä, ja niiden kanssa on oltava tarkka ja sensitiivinen. 

Vastuullinen rekrytointi ei siis ole klisee, jota voi pitää yrityksensä egonnostattajana. Helmitehtaalla avoimuus, suoruus ja läpinäkyvyys on osa jokaista rekrytointia, olipa kyse sitten avoimesta hausta tai suorahaulla toteutetuista rekrytoinneista. 

Me teemme kaikkemme, jotta vastuullinen rekrytointi olisi jokaiselle rekrytointeja suorittavalle taholle itsestäänselvyys.

Kurkistus laatikon ulkopuolelle

Kurkistus laatikon ulkopuolelle

Kuuluisimpia kliseitä niin työelämässä kuin arjessa ovat luovien ratkaisujen etsiminen laatikon ulkopuolelta, kirjoittaa Helmitehtaan Talent...

Lue lisää
Voittavien tiimien rakentaja

Voittavien tiimien rakentaja

Helmitehdas esittelee säännöllisesti eri alojen ammattilaisia, jotka ovat valmiita tarttumaan uusiin haasteisiin työelämässä. Tämänkertaisen...

Lue lisää
Näin hurmaat työnhakijan

Näin hurmaat työnhakijan

Työpaikkailmoituksien kuluneimmat kliseet ja sanankäänteet ovat muodostuneet asiantuntijoiden ja työnhakijoiden keskuudessa jo melkoiseksi vitsiksi....

Lue lisää